15/04/2021

Integraliteit vanuit verschillende perspectieven

Op vrijdag 9 april jl. vond de tweede inspirerende werkbijeenkomst Van Nu tot Nul plaats. Vanuit studio Z in Leeuwarden, nam host Pieter van der Zwan meer dan vijftig deelnemers mee in een programma waarin integraliteit centraal stond. En omdat een integrale aanpak alleen kan bestaan door het belichten van verschillende perspectieven op de Friese jeugdzorg, werden de deelnemers – alvorens zélf aan de slag te gaan – meegenomen in verschillende visies op de zorg die kinderen en gezinnen wordt geboden.

Rob Jukes is de vader van Tycho Jukes. Tijdens het indrukwekkende (levens)verhaal van zijn gezin en de zorgen rondom Tycho, kon je online een speld horen vallen. Het kwetsbare verhaal over de strijd van liefhebbende ouders en de zorg voor hun kind, maakte diepe indruk. De uitdagingen, waar de familie Jukes al jarenlang voor staat, staan helaas niet op zichzelf. Toch sprak Rob niet van rancune maar vanuit een onuitputtelijke drijfveer. Om samen met de aanwezige professionals een blijvend verschil te kunnen maken voor Tycho en alle andere kinderen en gezinnen die ongewild vastlopen binnen protocollen –  waar ook professionals in vastlopen. Constructief. Kwetsbaar. Toekomstgericht. Het verhaal van de familie Jukes dat door Rob werd gedeeld, vormde het kloppende hart van deze tweede inspirerende werkbijeenkomst.

Nadat het verhaal van Rob iedereen weer glashelder duidelijk had gemaakt waarom we samen richting Nul willen bewegen, was het woord aan Hilde Tempel. Hilde is directeur/bestuurder bij Stichting Jeugd Noord-Veluwe en nam de aanwezigen mee in het invulmodel van de verklarende analyse. Want, pas wanneer je een helder overzicht hebt, kun je samen vanuit verschillende expertisen aan de slag – met als uitgangspunt het perspectief van de jongere en het gezin. Met het invulmodel van de verklarende analyse gingen de deelnemers in verschillende breakout rooms aan de slag. Aan de hand van praktische voorbeelden (waarvan de familie Jukes er ééntje was), konden zij samen ervaren wat het betekent om integraal en methodisch aan de slag te gaan.

We hopen van harte dat we middels deze werkbijeenkomst alle deelnemers hebben kunnen inspireren. Dat we elkaar op blijven zoeken om samen – vanuit een integrale visie, waarbij het gezin centraal staat – heel praktisch te kunnen komen tot broodnodige verbeteringen. Op 4 juni a.s. staat de volgende werkbijeenkomst gepland. Ondertussen blijven we niet stilzitten, want het ís en blijft Nú tijd voor Nul.

Wil je het volledige verhaal van de familie Jukes lezen? Dat kan hier.

Heb je na het lezen vragen, of wil je graag eens doorpraten met ons? Stuur voorloper Antiena een bericht op Linked-in.

– Antiena Hilbrandie

Meer nieuwsberichten? Lees ze hier:

Ben jij ook voor Núl? Doe dan mee!

Je loopt niet alleen. Meer dan 50 voorlopers gingen je voor.

Wij gunnen kinderen de veiligheid en ontwikkeling die ze verdienen.

Daarom is NU de tijd aangebroken om elkaar te inspireren, uit te dagen & te helpen

We verzamelen voorbeelden en verhalen en creëren nieuwe voorwaarden